Εισαγωγή

Η σημασία της διατροφής στην πρόληψη, την υγεία και ακόμα περισσότερο στην  ευζωία, είναι κάτι που όλο και περισσότερο αναγνωρίζεται στις μέρες μας. Πολλές μελέτες αναφέρουν ότι η διατροφή επηρέαζει την κάθε ομάδα αίματος με διαφορετικό τρόπο.

Όλα τα δομικά μόρια που απαρτίζουν τα κύτταρα και τα συστήματα του οργανισμού, προέρχονται από τις θρεπτικές ουσίες που προσλαμβάνει. Η κυτταρική και οργανική του κατάσταση και υγεία εξαρτάται και καθορίζεται από τις τροφές, το είδος τους, την συμβατότητα, την επάρκεια και την σωστή τους δοσολογία. 

Αυτό βέβαια είναι γνωστό από την αρχαιότητα και μάλιστα από τον πατέρα της ιατρικής τον Ιπποκράτη. Σαν γνήσιος παρατηρητής της φύσης και του ανθρώπου, είχε τονίσει την αλληλεπίδραση τους και επισήμανε ότι το βασικό και αναγκαίο συστατικό της υγείας, της πρόληψης και της θεραπείας είναι η διατροφή. Τόνιζε πως ό,τι κι αν χορηγηθεί σε κάποιον ασθενή, θα είναι αδύνατο να θεραπευτεί χωρίς να του συστήσουμε την κατάλληλη διατροφή και επίσης ότι:

«Όλες οι αιτίες των ασθενειών ανάγονται ουσιαστικώς σε μία: οι πιο βαριές τροφές βλάπτουν επιφανέστατα τον άνθρωπο με τον χειρότερο τρόπο είτε είναι άρρωστος είτε είναι υγιής» («Περί Αρχαίης Ιητρικής» παρ. 6).

Είναι σημαντικό να αναφερθεί επίσης ότι ο Ιπποκράτης στο «Περί Ιατρικής», αφιερώνει το ένα τρίτο του συγκράματος του στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η γνώση του Ιατρού στον να χορηγεί την κατάλληλη Διατροφή που χρειάζεται ο ασθενής του ανάλογα με την κατάσταση και την πάθησή του, δίνοντας τις απαραίτητες οδηγίες.

Και έτσι κατέληγε στο: «Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας» («Περί Τροφής» § 19).

 

Διατροφή κατά ομάδα αίματος.

apple health nutritionΠολλοί άνθρωποι αναζητούν πλέον μια διατροφή που θα προάγει την υγεία τους και θα είναι θεραπευτική με φυσικό και ολιστικό τρόπο. Σε αυτό συντέλεσε βέβαια και η ραγδαία αύξηση των καρδιαγγειακών, των αυτοάνοσων νοσημάτων, που τείνουν να γίνουν η πρώτη αιτία νοσηρότητας στο Δυτικό κόσμο, καθώς και της παχυσαρκίας, των εγκεφαλικών και άλλων ασθενειών που ήταν σχεδόν άγνωστες μέχρι πρότινος.

Υπάρχουν πολλά είδη διατροφής που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με σκοπό είτε την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είτε την πρόληψη και την αποκατάσταση της υγείας, με κυμαινόμενα και συνήθως όχι ικανοποιητικά  αποτελέσματα.

Ένα πολύ ενδιαφέρον διατροφικό πρόγραμμα που εξετάζεται και εφαρμόζεται τα τελευταία 50 χρόνια είναι η διατροφή κατά ομάδας αίματος.

Είναι μια διατροφή που βασίζεται στο ότι ανάλογα με την ομάδα αίματος κάθε άτομο χρειάζεται να ακολουθεί ένα διαφορετικό διατροφικό πρόγραμμα.

Η διατροφή σύμφωνα με την ομάδα αίματος  έχει υποστηριχθεί από μελέτες που έχουν διεξαχθεί ιατρό James D ‘Adamo από τα μέσα του 20ου αιώνα (αρχές δεκαετίας του 1960) και τον γιό του επίσης ιατρό Peter D ‘Adamo. Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι ομάδες αίματος ΑΒΟ  είναι ο πλέον σημαντικός παράγοντας στον καθορισμό μια υγιεινής διατροφής και συνιστούν μια διαφορετική διατροφή για κάθε τύπο αίματος.

Η θεωρία βασίζεται στο ότι κάθε ομάδα αίματος έχει το δικό της μοναδικό δείκτη  αντιγόνου που αντιδρά αρνητικά  με ορισμένα τρόφιμα και οδηγεί σε προβλήματα υγείας. Ο ερευνητής αναφέρει επίσης ότι τα επίπεδα της οξύτητας του στομάχου και τα πεπτικά ένζυμα συνδέονται με τον τύπο του αίματός.

Κατά συνέπεια, υποδεικνύει ότι ακολουθώντας μια ειδική διατροφή για τον κάθε τύπο αίματος, το σώμα μπορεί να πέψει και να απορροφήσει τα τρόφιμα πιο αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους και την προαγωγή της συνολικής υγείας και μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία παθήσεων που σχετίζονται με τη διατροφή.

red blood cellsΈνα στοιχείο που συνηγορεί στην διατροφική τους θεώρησή είναι ότι από την ανακάλυψη των ομάδων αίματος στις αρχές του περασμένου αιώνα, έχουν γίνει πολλές επιδημιολογικές μελέτες οι οποίες έχουν καταδείξει σημαντική στατιστική συσχέτιση μεταξύ ομάδων αίματος και συχνότητας εμφάνισης ορισμένων ασθενειών.

Στις μελέτες τους αναδεικνύεται το γεγονός ότι οι τροφές περιέχουν ειδικές ενώσεις πρωτεΐνης και υδατανθράκων, τις λεκτίνες, οι οποίες είναι όμοιες με τα αντιγόνα του αίματος του ανθρώπου. Κατά τον ερευνητή, με την κατανάλωση μίας τροφή με λεκτίνες μη συμβατές με την ομάδα αίματός του κάθε ατόμου, ο οργανισμός αντιμετωπίζει τις ουσίες αυτές ως ξένες με αποτέλεσμα να προσπαθεί να τις εξουδετερώσει, καθώς σ’ ένα ποσοστό 2-5-% οι λεκτίνες διαπερνούν το τοίχωμα του εντέρου και εισέρχονται στο αίμα.

Έτσι οι τροφές που είναι μη συμβατές με την ομάδα αίματός δημιουργούν προβλήματα στην πέψη, στην παραγωγή της ινσουλίνης και γενικότερα στη διατήρηση της ισορροπίας των ορμονών, επιβραδύνοντας ταυτόχρονα το μεταβολισμό και επιδρώντας επιβαρυντικά στο συνολικό επίπεδο υγείας του ατόμου.

Στον αντίλογο της θεωρίας χρειάζεται να αναφέρουμε ότι απουσιάζουν οι ισχυρές  επιστημονικές αποδείξεις που να αποδεικνύουν ότι η ομάδα αίματος καθορίζει ή επηρεάζει τον τρόπο μεταβολισμού των τροφών.

Βέβαια, σε πληθώρα επιστημονικών μελετών έχει βρεθεί ότι υπάρχει ισχυρή στατιστική συσχέτιση ανάμεσα στις ομάδες αίματος και την αντίσταση του οργανισμού σε λοιμώξεις, καθώς επίσης και προδιάθεσή σε συγκεκριμένες ασθένειες. 

Ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες, σύγχρονες μέθοδοι γονιδιακής ανάλυσης, σε συνδυασμό με τις κλασικού τύπου επιδημιολογικές μελέτες, έχουν συλλέξει μια πληθώρα δεδομένων που συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η ομάδα του αίματος σχετίζεται με την ανθεκτικότητα ή την ευαισθησία των ατόμων με πολλές ασθένειες και άρα επηρεάζεται από τη διατροφή. 

Έτσι έχουν βρεθεί στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις των διαφόρων τύπων ομάδων αίματος με καρδιαγγειακά, γαστρεντερολογικά, γυναικολογικά νοσήματα, με την υπογονιμότητα, το άγχος, την κατάθλιψη ακόμα και με διάφορα είδη καρκίνου, όπως έχει βρεθεί και η συμβολή πολλών τροφών για τη θεραπεία ασθενειών.

Αυτά και πολλά άλλα θέματα θα αναλύσουμε  στην διάλεξη που ακολουθεί.



Σημαντική Δήλωση

Το περιεχόμενο της διάλεξης, χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση των συμμετεχόντων.

 

Το περιεχόμενο είναι χωρίς να έχει σκοπό να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία.

 

Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση.

 

Κάποιο άτομο με μεταβολικά ή άλλα σύνδρομα, χρειάζεται να ζητήσει τις συμβουλές του Ιατρού του, πριν προβεί σε αλλαγές στην διατροφή του.

 

Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού σας εξαιτίας της ενημέρωσης σας από τη διάλεξη!

 

Στην περίπτωση που πιστεύετε ότι έχετε μια έκτακτη ιατρική ανάγκη, επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας ή με την άμεση ιατρική βοήθεια (166).

Περιεχόμενα Διάλεξης

  • 1

    Εισαγωγή - Σημαντικές Πληροφορίες

    • Εισαγωγή - Σημαντικές πληροφορίες

  • 2

    Ομάδες Αίματος - Διατροφή

    • Εισαγωγή, ανατομία του αίματος, Αιματοκρίτης, γενικά χαρακτηριστικά του αίματος

    • Φυσιολογία Ερυθρών αιμοσφαιρίων, Μυελός των οστών

    • Ανατομία και φυσιολογία των λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων, Φυσιολογία - λειτουργίες του αίματος, Ανοσία

    • Πήξη του αίματος, Αιμορραγίες, Φυσιολογία των ομάδων αίματος, Μεταγγίσεις

    • Ιστορία των ομάδων αίματος, Συσχέτιση με παθήσεις, Επιστημονική τεκμηρίωση -Μελέτη διάρκειας 30 ετών

    • Ομάδες αίματος - παθήσεις διατροφή- Ομάδα Ο

    • Ομάδες αίματος - παθήσεις διατροφή- Ομάδες Α, Β, ΑΒ

    • Ομάδες αίματος - Τροφές που χρειάζεται να αποφεύγουν ή να προτιμούν για την απώλεια βάρους

    • Συμπεράσματα

Πώς θα δείτε την Ομιλία

Για να παρακολουθήσετε την Ομιλία, πηγαίνετε πάνω στην αρχική εικόνα και πατήστε στο κουμπί: "Παρακολουθήστε Δωρεάν"

Διαδικτυακό Σεμινάριο Ανατομίας, Φυσιολογίας, Παθολογίας με Ολιστική Προσέγγιση.

Η ομιλία αποτελεί μέρος του Διαδικτυακού μας Σεμιναρίου: Ανατομία, Φυσιολογία, Παθολογία με Ολιστική Προσέγγιση. Για περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο και για να το παρακολουθήσει, πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο: